8 Temmuz 2009 Çarşamba

1982 Dünya Kupası

Bu turnuva FIFA’nın katılımcı ülke sayısını 16’dan 24’e çıkarmasıyla tüm kıtaların temsil edildiği ilk dünya kupası olmuştu. Buna rağmen son iki kupanın finalisti Hollanda'nın katılamaması ise büyük sürprizdi. Tamamen deri topla oynanan son turnuvaya ilk kez katılan ekipler Cezayir, Kamerun, Kuveyt, Honduras ve Yeni Zellanda'ydı. Bu takımlardan Yeni Zellanda, Kuveyt ve Honduras gruplarında sonuncu olmaktan kurtulamadılar.

Kuveyt’in Fransa ile oynadığı maç ise ilginç bir olaya sahne oldu. Maç 3-1 devam ederken Kuveytli oyuncular tribünlerden gelen bir düdük sesiyle duraksamış ancak durmayan Fransız Giresse golünü atmıştı. Bunun üzerine sahaya inen Kuveyt Futbol Federasyonu başkanı ve Kuveyt emirinin kardeşi Sheikh Fahid Al-Ahmad Al-Sabah (Maşallah isme bak), hakemi takımını sahadan çekmekle tahdit ederek golün iptalini sağlamıştı. Fransızlar daha sonra bir gol daha bulup maçı 4-1 kazanırken Al-Sabah da bu hareketinden dolayı 10000 dolarlık cezaya çarptırılmıştı. Nasıl da zorlanmıştır öderken 10000 doları.


İlk kez katılan bir başka ekip Cezayir ise Almanya'yı 2-1 yenerek bir dünya kupası maçında bir Avrupa takımını yenen ilk Afrika takımı olmayı başarmıştı. Şili'yi de yenen Cezayir tüm maçlarını tamamlayıp gruptan çıkmak için Almanya Avusturya maçının sonucunu beklemişti. Ancak dünya kupaları tarihine kara bir leke olarak geçen bu maçta Almanya her iki takımı da bir üst tura taşıyan 1-0’lık bir galibiyet alarak Cezayir’i turnuvanı dışına itmişti. Kim bilir belki o gün Cezayir tur atlayıp kupada ses getiren bir performans sergileyebilseydi, belki Zidane da ilerleyen yıllarda Fransa yerine Cezayir milli takımında oynamayı tercih ederdi. Almanya-Avusturya maçı FIFA’nın bundan sonraki turnuvalarda uygulamaya koyduğu gruptaki son maçlar aynı saatte oynanır kuralının yaratıcısı oldu.
İlk kez katılan bir başka Afrika temsilcisi Kamerun ise İtalya’nın da bulunduğu grupta tüm maçlarını berabere bitirmiş ve yenilgisiz olarak turnuvaya veda etmişti. İtalya ise aynı gruptan üç maçını da berabere bitiren diğer takım olarak çıkıyor ve dünya kupaları tarihinde galibiyet almadan gruptan çıkan ilk takım oluyordu.
Turnuvanın açılış maçında Belçika, Arjantin'i 1-0 yenerek son 4 kupada golsüz geçen açılış maçlarının sessizliğini bozuyordu. Maradona'lı Arjantin ikinci tur gruplarında kupaya veda ederken Maradona da turnuvayı Brezilya maçında kasti olarak yaptığı hareketten dolayı gördüğü kırmızı kartla noktalayarak hayal kırıklığı yaratıyordu. Belçika’nın Arjantin'i yenerek önemli bir sürprize imza attığı grubun diğer iki temsilcisi arasında oynanan maç ise dünya kupaları tarihine geçmişti. Macaristan bu maçta El Salvador'u 10-1 yenerek dünya kupaları tarihinin en farklı galibiyetini alıyordu. Macar Kiss de bu maçtaki performansıyla dünya kupaları tarihinde oyuna sonradan girip hat-trick yapan ilk oyuncu olmakla kalmıyor ayrıca dünya kupaları tarihinin en hızlı hat-trick’ini de yapıyordu. Macaristan bu maça rağmen gruptan çıkamamıştı.
Turnuvanın yarı finallerinden ilki ikinci tur grubunda evsahibi İspanya'yı ve İngiltere'yi geride bırakan, Derwall'in Almanya’sı ile Avusturya ve K.irlanda’nın bulunduğu ikinci tur grubundan rahat lider çıkan Fransa’yı karşı karşıya getirmişti. Almanya Fransa’yı penaltılarla elerken Schumacher’in Battison’u hastanelik eden hareketi çok konuşulmuştu.


İtalya ise ikinci turda Arjantin ve Brezilya’nın olduğu ölüm grubundan çıktıktan sonra yarı finalde de Rossi’nin golleriyle Polonya'yı yenip finalist olmuştu. İtalyan Cabrini'nin dünya kupaları tarihinde finalde penaltı kaçıran ilk oyuncu olduğu maçı İtalya 3-1 kazanıp dünya şampiyonu olmuştu. Şike yaptığı için aldığı 2 yıl futboldan men cezasını turnuvanın başlamasına az bir zaman kala tamamlayan Rossi ise son üç maçta attığı altı golle kupanın gol kralı olmuştu.

Dünya Kupası Yazı Dizisi

Hiç yorum yok:

Blog Widget by LinkWithin