19 Temmuz 2009 Pazar

1962 Dünya Kupası


Ev sahibi Şili’nin hazırlıklar sırasında tarihin en büyük deprem felaketini geçirdiği, buna rağmen turnuvanın başlangıç gününe kadar tüm hazırlıkları tamamlamayı başardığı turnuva. Turnuvaya ilk kez katılan iki ekip Kolombiya ve Bulgaristan’dı.

Grup sonuncusu olan Kolombiya, tek puanını Sovyetler Birliği'nden alırken Kolombiyalı Marcos Coll, bu maçta Sovyetler Birliği kalecisi Lev Yashin'e dünya kupaları tarihindeki ilk ve tek kornerden doğrudan kaleye golü attı. Tıpkı Kolombiya gibi sadece 1 puan toplayabilen ve grup sonuncusu olan Bulgaristan ise dünya kupalarındaki 17 maçlık galip gelememe serisine burada başladı. Bu seriyi, ancak yarı finale yükseldikleri 1994 Dünya Kupası’nda sonlandırabileceklerdi.

Son şampiyon Brezilya, Ferenc Puskas'lı İspanya'nın da bulunduğu grubunu lider tamamladıktan sonra, çeyrek finalde İngiltere’yi yarı finalde de ev sahibi Şili’yi eleyerek finalist oldu. Brezilya ile aynı gruptan çıkan Çekoslovakya ise Macaristan ve Yugoslavya’yı eleyerek finalde Brezilya'nın rakibi oldu. Çekoslovak Vaclav Masek'in gruptaki Meksika maçının 15. saniyesinde attığı gol ise Hakan Şükür'ün 2002 Kore Japonya Dünya Kupası'nın üçüncülük maçında Kore’ye 11. saniyede attığı gole kadar kupa tarihinin en hızlı golüydü.

Final maçının ilk golü Çekoslovakya’dan gelse de sakatlanan Pele'nin yokluğunda Pele'nin beyaz dublörü olarak gösterilen Amarildo beraberlik golünü attı. İkinci yarının ortalarında Zito ile öne geçen Brezilya, Vava ile de skoru 3-1'e taşıdı. Vava bu golle gol sayısını 4'e çıkardı ve turnuvanın 6 gol kralından biri olmayı başardı. Vava, ayrıca bu golle iki ayrı dünya kupası finalinde gol atan ilk oyuncu oldu. İlerleyen yıllarda Pele, Paul Breitner ve Zinedine Zidane da bunu başardılar. Maçı 3-1 kazanan Brezilya, İtalya’dan sonra kupayı üst üste 2. kez kazanan ikinci takım oldu. Final maçını radyo başında dinleyen 4 Brezilya taraftarı ise heyecandan kalp krizi geçirip hayata veda etti.

Dünya Kupası Yazı Dizisi

Hiç yorum yok:

Blog Widget by LinkWithin