13 Temmuz 2009 Pazartesi

1978 Dünya Kupası

Ev sahipliğini Arjantin’in yapmasına 1966 yılında karar verilen dünya kupası. Ancak turnuvanın başlamasına 2 yıl kala Arjantin’de darbe oldu ve kupanın organizasyon komitesi başkanı Omar Actis'in de içinde bulunduğu binlerce kişi öldürüldü. Buna rağmen kupa askeri yönetimin kontrolünde gerçekleşti.

16 takımın katıldığı son, Coca Cola’nın sponsor olduğu ilk dünya kupası’na Avrupa Şampiyonu Çekoslovakya ve futbolun beşiği İngiltere elemeleri geçemedikleri için katılamadılar. İngiltere üst üste ikinci kez kupanın dışında kalıyordu. Henüz 32 yaşında olan Beckenbauer milli takımı bıraktığı için turnuvada yer almadı, Hollandalı Johann Cruyff ve Alman Breitner de Arjantin’deki siyasi durum nedeniyle kupaya katılmayan önemli isimlerdi.

Turnuva ile ilgili bir başka ilk de FIFA’nın 120 dakikası berabere biten maçlarda penaltılara geçilme kuralını uygulamaya koymasıydı. Ancak turnuva boyunca bu kuralın uygulanmasını gerektirecek bir maç yaşanmadı. Sonucu penaltılarla belirlenen ilk dünya kupası maçı 1982’deki Fransa Almanya maçı olacaktı.

Turnuvaya ilk kez katılan takımlar ise İran ve Tunus’tu. İran, Şah Rıza Pehlevi’nin şampiyon olmaları halinde futbolcu başına vaat ettiği 1 milyon dolar prime rağmen turnuvayı yalnıza 1 puanla tamamlayabildi. Tunus ise Meksika’yı 3-1 yenerek Dünya kupasında maç kazanan ilk Afrika takımı oldu. Bununla da yetinmeyip son dünya şampiyonu Almanya’dan da 1 puan aldı. Ancak yine de grubundan çıkmayı başaramadı.

Taraftar ve medya baskısına rağmen 17 yaşındaki Maradona’nın kadroya çağrılmadığı ev sahibi Arjantin’de forma numaraları alfabetik sıraya göre belirlenmişti. Bu nedenle 1 numaralı formayı bir orta saha oyuncusu olan Norberto Alonso giyiyordu. Arjantin ilk grubunu İtalya’nın ardından ikinci sırada tamamlarken bu gruptaki Fransa, Macaristan maçı, kupa tarihinde bir takımın milli formasından farklı bir formayla çıktığı ilk maç oluyordu. Olay şöyle gerçekleşmişti. Dünya çapında televizyon yayını renkliydi, ancak Arjantin'in maçın oynandığı Mar del Plata’da sadece siyah beyaz yayın yapabilecek ekipmanı vardı. Takımların formalarının siyah beyaz yayında ayırt edilemeyecek olmasından dolayı Fransa, Mar del Plata'nın yerel takımlarından Club Atletico Kimberley’nin yeşil beyaz çizgili formasıyla maça çıkmak zorunda kaldı.

Brezilya gruptaki İsveç maçının sonlarında bir korner kazandı ve bu pozisyonu gole çevirdi ancak hakem Clive Thomas atış kullanıldıktan hemen sonra maçı bitirdiği için golü geçerli saymadı ve maç 1-1 berabere sonuçlanmış oldu. Bu skor, Brezilya’yı grup liderliğinden etse de ikinci tura çıkmasına engel olmadı. İkinci tur grubunda Arjantin’le berabere kalıp diğer iki maçını kazanan Brezilya final için Arjantin, Peru maçının sonucunu beklemeye başladı, ancak Arjantin, Peru’yu kupa tarihinin en şaibeli maçlarından birinde 6-0 yenerek adını finale yazdırdı. Brezilya da böylece tek bir yenilgi bile almadan elenmiş oldu.

İskoç Willie Johnston, FIFA'nın yasakladığı 460 ilaçtan biri olan fencafamine kullanmış ve dopingi anlaşılınca kupadan ihraç edilmişti. Hollandalı Rensenbrink, İskoçya’ya penaltıdan attığı golle kupa tarihinin 1000. golünü kaydetmiş oldu. İkinci tur grubunda Hollandalı Ernie Brandts, İtalya karşısında hem kendi kalesine hem de rakip kaleye gol atarak kupa tarihinde bir ilke imza attı. Hollanda bu maçı 2-1 kazanarak adını finale yazdırdı. Bu grupta yer alan son dünya şampiyonu Almanya üst üste 4. kez dünya kupası finallerine Helmut Schon yönetiminde geldi. Takımını finale taşıyamamanın hayal kırıklığıyla bu kupadan sonra görevinden ayrılan Schön, halen kupa tarihinde takımının başında en çok maça çıkan teknik adam olma ünvanını koruyor.

Ev sahibi Arjantin ile Hollanda’yı karşı karşıya getiren final maçında normal süre 1-1 sona erdi. Rensenbrik’in normal sürenin son dakikasında direkten dönen topu, takımını şampiyonluktan onu da gol krallığından etti. Uzatmalarda bulduğu gollerle maçı 3-1 kazanan Arjantin ilk kez dünya şampiyonu oldu. Arjantin’in ülke dışında forma giyen tek futbolcusu olan Mario Kempes, final maçında 2 gol atarak, toplamda 6 gole ulaştı ve gol kralı oldu. Üst üste 2. kez finalde ev sahibine kaybeden Hollanda seremoniye çıkmadı. Kupaya dair en unutulmaz kare ise konfeti yağmuru altında iki kolunu da havaya kaldırıp gollerini kutlayan Mario Kempes’in görüntüsüydü.

Dünya Kupası Yazı Dizisi

Hiç yorum yok:

Blog Widget by LinkWithin