16 Temmuz 2009 Perşembe

1974 Dünya Kupası


1970’de Brezilya’nın kupayı üçüncü kez kazanmasının ve kupanın ebedi sahibi olmasının ardından yeni bir isme ve yeni bir kupaya ihtiyaç vardı. O zamana kadar Dünya Kupası fikrini ortaya atan Julet Rimet’nin ismiyle anılan kupa, artık FIFA dünya kupası olarak anılacaktı. Yeni kupanın tasarımı ise İtalyan heykeltıraş Silvio Gazzaniga tarafından gerçekleştirildi.

Elemeleri geçemeyen İngiltere, Fransa ve İspanya, son Avrupa Şampiyonu Almanya’nın ev sahipliğinde gerçekleşen turnuvaya katılamadılar. Turnuvaya ilk kez katılan ekipler ise Doğu Almanya, Avustralya, Haiti ve Zaire idi.


Zaire, turnuvayı puansız ve golsüz kapatırken gruptaki diğer maçlar berabere bitince Zaire gruptaki sıralamayı belirleyen averaj takımı oldu. Zaire’ye 9 gol atan Yugoslavya lider olurken, 3 gol atan Brezilya ikinci oldu. Zaire’ye 2 gol atabilen İskoçya ise turnuvanın yenilgi yüzü görmeyen tek takımı olmasına rağmen daha ilk turda elenmiş oldu.

İlk kez katılan bir diğer ekip Haiti de puan alamamıştı ancak 2 gol atmayı başarmıştı. Bu gollerden birinin önemi ise oldukça büyüktü. Haiti’li Emmanuel Sanon’un İtalya’ya attığı gol, milli formayla 12 maçtır ve 1142 dakikadır gol yemeyen İtalyan kaleci Dino Zoff'un serisine son veren gol oldu. Haiti'li Ernst Jean-Joseph ise dünya kupalarında doping yaptığı tespit edilen ilk oyuncu olarak kupa tarihine geçti. Haiti’ye 7 gol atan ve Arjantin ve İtalya’yı da yenerek bu grubu lider tamamlayan son Olimpiyat Şampiyonu Polonya, ikinci grupta ev sahibi Almanya’ya boyun eğerek üçüncülükle yetiniyordu. Polonyalı Grzegorz Lato ise 7 golle turnuvanın gol kralı oluyordu.


Avustralya ise ilk kez katıldığı turnuvada gol kaydedemezken tek puanını Şili karşısında golsüz beraberlikle aldı. Bu grupta oynanan Almanya Şili maçı dünya kupaları tarihinin ilk kırmızı kartına sahne oldu. Dünya kupalarının ilk kırmızı kartını Şili milli takımı kaptanı Carlos Caszely’e gösteren hakem ise kupa tarihinin ilk ve tek Türk hakemi Doğan Babacan’dan başkası değildi. Kırmızı kart kuralı 1970 Meksika Dünya Kupası’nda yürürlüğe girmiş ancak o kupada hiç kırmızı kart gösterilmemişti. İlk kez katılan bir diğer ekip Doğu Almanya da bu gruptaydı ve Almanya’yı da yenerek gruptan lider olarak çıktı.

Hollanda ise oynadığı total futbol ve yıldızı Johan Cruyff ile önce ilk turdaki ardından da ikinci turdaki grubunu lider tamamlayarak finalde ev sahibi Almanya’nın rakibi oldu. 2 yıl önce Olimpiyatların gerçekleştirildiği, bu kez dünya kupası finaline ev sahipliği yapacak olan Münih, kupa tarihinde başkent olmayıp da final maçı oynanan ilk şehir oluyordu.

Final maçına Hollanda başladı. Maçın 80. saniyesinde Almanlar henüz topa dahi dokunamamışken, Johan Cruyff’un ceza sahası içinde yere düşülmesi üzerine maçın hakemi Jack Taylor penaltı kararı verdi. Bu kupa tarihinde final maçında çalınan ilk penaltı oldu. İkinci penaltı için ise çok fazla beklemeye gerek kalmayacaktı. Yaklaşık 25 dakika sonra bu kez Almanlar penaltı kazandı. Şu sıralar Galatasaray’ın yardımcı antrenörlüğünü yapan Johan Neeskens’in penaltısına Almanlar Paul Breitner ile cevap vererek durumu 1-1 yaptı. İlk yarı bitmeden Gerd Müler durumu 2-1’e getirdi. Bu gol turnuvadan sonra milli takımı bırakacak olan ve 68 maçta attığı 62 golle halen Alman milli takımının en golcü futbolcusu unvanını koruyan Gerd Müller’in milli formayla attığı son goldü ve Almanya’ya dünya şampiyonluğunu getirdi. Böylece Almanya Avrupa şampiyonu unvanıyla geldiği Dünya Kupası’nda şampiyon olan ilk takım oldu.

Dünya Kupası Yazı Dizisi

Hiç yorum yok:

Blog Widget by LinkWithin