19 Temmuz 2009 Pazar

1958 Dünya Kupası

Büyük Britanya'nın 4 takımının (İngiltere, Kuzey İrlanda, İskoçya, Galler) da katıldığı ilk ve tek dünya kupasıydı. Turnuvaya ilk kez katılan takımlar Kuzey İrlanda, Galler ve Sovyetler Birliği'ydi. Üç takım da ilk dünya kupalarında gruplarını ikinci sırada tamamlayarak çeyrek finale çıkmayı başardılar.

Çeyrek finalde Sovyetler Birliği ev sahibi İsveç'e 2-0 yenilerek turnuvaya veda etti. Galler de Brezilya'ya 17 yaşındaki Pele'nin golüyle 1-0 yenildi ve elendi. Dünya kupalarındaki ilk golünü bu turnuvada atan Pele takip eden 3 turnuvada da gol atarak 4 farklı dünya kupasında gol atan 2 oyuncudan biri olacaktı.

İlk kez katılan ekiplerden Kuzey İrlanda da çeyrek finalde Fransa'ya 4-0'la boyun eğdi. Bu maçta iki gol atan Fransız Just Fontaine turnuvada Rene Bliard'ın sakatlığı sayesinde forma şansı bulmuştu. Bu şansı çok iyi değerlendiren Fontaine turnuvanın sonunda 13 gole ulaşarak kırılması imkansız gibi görünen bir rekora imza atıyordu.

Büyük Britanya'nın diğer temsilcileri Kuzey İrlanda ve Galler'in aksine İngiltere gruptan çıkmayı başaramadı. Tek bir galibiyet dahi alamayan İngilizlerin grupta Brezilya ile 0-0 berabere kaldığı maç dünya kupaları tarihinin golsüz biten ilk maçı oldu.

Çeyrek finalde Galler'i mağlup eden Brezilya, yarı finalde de Fransa'yı 5-2 ile geçti. Bu maça hat trick yapan Pele damgasını vuruyordu. İsveç ise Sovyetler Birliği'nin ardından yarı finalde de son dünya şampiyonu Almanya'yı yenerek evindeki turnuvada finalde Brezilya'nın rakibi oldu.

İsveç takımının yıldızı Gunnar Gren ilk kez milli formayı giydiğinde henüz dünyaya gelmemiş olan Pele final maçına da attığı 2 golle damga vuruyor, maçı 5-2 kazanan Brezilya ilk kez dünya şampiyonu oluyordu. Bir başka ilk de kupanın ilk kez düzenlendiği kıtanın dışından bir takım tarafından kazanılmasıydı.
Dünya Kupası Yazı Dizisi

Hiç yorum yok:

Blog Widget by LinkWithin