13 Ağustos 2009 Perşembe

Uçe - Uşş - Uke - Uhh - Uhe

1993 yılında Nielsen'le birlikte Brondby'den Fenerbahçe'ye gelmişti. Postun başlığında da gördüğünüz üzere ilk geldiği yıl adı, güzide spikerlerimiz tarafından çeşitli şekillerde telafuz edilmişti. Neyse ki zamanla doğruyu buldular. Soyadını telafuz etmeye çalışanların düştüğü durumdan ise hiç bahsetmiyorum. Uche, 9 sezon Fenerbahçe'de 4 sezon da İstanbulspor'da olmak üzere toplam 13 yıl Türkiye'de futbol oynadı. Bildiğim kadarıyla Türkiye'de en uzun süre forma giyen yabancı futbolcudur. Gerçi yabancı futbolcu diyerek haksızlık etmeyelim kendisinin bir adı da Deniz Uygar'dır. Bu arada zebellah gibi adama Deniz ismini kim uygun gördü, o da ayrı bir merak konusu. Çok iyi bir savunmacı olmasının yanında ileri çıkıp gol de atabilen bir oyuncuydu. Türkiye kariyerine 19'u Fenerbahçe'de olmak üzere 27 gol sığdırdı. Milli takım formasıyla ise sadece 1 gol kaydedebildi. O golü 1990 Afrika Uluslar Kupası'nda 5-1 kaybettikleri Cezayir maçında atmıştı. Nijerya o turnuvada başka gol yemeden finale kadar gelmiş, ancak finalde yine Cezayir'e 1-0 kaybetmişti.

Uche deyince birçoğumuzun aklına Jes Hogh, Ebru Gündeş'le oynadığı klip, sürekli çiğnediği sakızı ya da Rambo'nun sahaya girip ona sarılması gelse de onunla ilgili en unutulmaz kare Beşiktaş maçında ayağının kırıldığı andır. Ayağı, çoğumuzun bakamayacağı kadar feci bir şekilde kırılmış olmasına rağmen Uche her zamanki rahat ve soğukkanlı tavrıyla bir yandan sakızını çiğnemeye devam ederken, kenara da ben kalkamıyorum, size zahmet beni değiştiriverin anlamında bir işaret yapmıştı. O kadar rahat görünüyordu ki, sağlık görevlileri hemen gelmese tek ayağının üzerinde sekerek kenara gelecek diye korkuştum. Belki de bu soğukkanlılığı ve futbol tutkusu sayesinde 43 yaşına girmek üzere olduğu şu sıralarda halen Nijerya Ligi'nde Bayelsa United formasıyla futbol yaşantısını sürdürüyor.

3 yorum:

Northx dedi ki...

Deniz Uygar hangi iki ismin birlesimi ben de merak ediyorum. Insan Osman, Bekir gibi isimler bekliyor ister istemez.

Laff a Lympics dedi ki...

Benzer bir yazıyı ekşisözlüğe de yazmıştım. Ordan bir arkadaş bilgilendirdi. Bizim zebellah gibi Uche, denizden korkuyormuş, o yüzden Deniz ismini vermişler. Duyunca koptum :)

Northx dedi ki...

yüksekten korksa yüksel, karanlıktan korksa bruce wayne mi koyacaklarmış yani, ilginç olmuş.

Blog Widget by LinkWithin