Turnuvaya ilk kez katılan ekipler Kosta Rika, İrlanda Cumhuriyeti ve Birleşik Arap Emirlikleri’ydi. Bu takımlardan B.A.E. hiç puan alamazken, Kosta Rika grubunda İsveç ve İskoçya’yı mağlup edip Brezilya’nın ardından ikinci olarak son 16 takım arasına kalmayı başardı ancak 2. turda Çekoslovakya’ya 4-1’le boyun eğdi. İrlanda ise elde ettiği 3 beraberlikle grubundan çıktı ve ikinci turda Hagi’li Romanya’yı daha sonra Samsunspor'da oynayacak olan Timofte'nin kaçırdığı penaltıyla eledi. İlk kez katıldığı finallerde hiç maç kazanmadan çeyrek finale çıkan İrlanda, ev sahibi İtalya’ya 1-0 yenilerek turnuvaya veda etti.
Açılış maçında son şampiyon Arjantin’i yenen, S.S.C.B.’ye 4-0 yenilmesine rağmen grubunu lider tamamlayıp, kupa tarihinde eksi averajla grubunu lider bitiren ilk takım olan Kamerun turnuvanın sürpriz takımı olmuştu. İkinci turda da Kolombiya’yı eleyip kupa tarihinde çeyrek finale yükselen ilk Afrika ekibi oldular ve çeyrek finalde turnuvanın en zevkli maçlarından birinde İngiltere’ye karşı 2-1 öndeydiler. Ancak Gary Lineker’in 2 penaltı golü skoru 3-2’ye taşıdı ve Kamerun turnuvaya veda etti. Kamerun’un bu performansı FIFA’nın, Afrika’nın kontenjanını 2’den 3’e çıkarmasında etkili oldu.
Arjantin ise turnuvaya Kamerun yenilgisiyle başlayıp grubundan güçlükle çıkabilmesine rağmen ikinci turda Brezilya’yı 1-0 yenip, çeyrek finalde de Yugoslavya’yı penaltılarla eleyerek yarı finalde ev sahibi İtalya’nın rakibi oldu. Ev sahibi İtalya, yarı finale gelene kadar oynadığı 5 maçı da kazanmış ve attığı 7 gole karşın kalesinde 1 gol bile görmemişti. İki takım Maradona’nın futbol hayatını sürdürdüğü Napoli’de karşı karşıya geldi. Bazı Napoli taraftarlarının kendi milli takımlarını değil de Napoli’yi şampiyonluğa taşıyan Maradona’nın takımı Arjantin’i desteklemesi ise kupanın ilginç yanlarından biriydi. İtalya, turnuvaya sadece 1 kez milli olmuş bir futbolcu olarak gelen ve kariyeri boyunca milli formayla attığı 7 golünün 6’sını bu turnuvada atarak hem gol kralı hem de en değerli oyuncu olan Salvatore Schilacci’nin golüyle 1-0 öne geçti. İlk yarının sonu ise ilginç bir olaya sahne oldu. Hakem Michael Vautrot zamanı unutunca yanlışlıkla ilk yarının sonuna 8 dakika eklemiş oldu. İkinci yarıda ise Arjantinli Caniggia, daha sonra teknik direktör olarak ülkemizde Gaziantepspor’u da çalıştıracak olan Walter Zenga'nın 517 dakikalık Dünya Kupaları tarihinin en uzun süre gol yememe rekoruna son verdi. İtalyanlar’ın turnuva boyunca yedikleri bu tek gol, penaltılarla Arjantin’e elenmelerine neden oldu.
Diğer yarı finalde ise, çeyrek finalde Kamerun’u eleyen İngiltere, son Avrupa Şampiyonu Hollanda ile Çekoslovakya’yı eleyerek yarı finale gelen Almanya’ya rakip oluyordu. Normal süresi 1-1 biten maçta Almanya penaltılarla İngiltere’yi eleyip kupa tarihinde üst üste üçüncü kez finale çıkan ilk takım olmayı başardı. Her iki yarı finalin de penaltılarla sonuçlandığı ilk Dünya Kupası’nda finalin adı tıpkı 4 yıl önce olduğu gibi yine Almanya – Arjantin oluyordu.
Arjantinli Pedro Monzon, ikinci yarının ortalarında gördüğü kırmızı kartla Dünya Kupası finalinde kırmızı kart gören ilk oyuncu oldu. Sayı avantajını yakalayan Almanya son dakikalara doğru Brehme’nin ayağından bulduğu penaltı golüyle maçı 1-0 kazandı ve 6. finalinde üçüncü şampiyonluğunu elde ederek kupa tarihinin en başarılı takımı oldu. Ancak bu ünvanı yalnızca 4 yıl koruyabildiler. Maçı 9 kişiyle tamamlayan Arjantin ise Dünya Kupası finalinde gol atamayan ilk takım oldu. Şampiyon Almanya’nın teknik direktörü Franz Beckenbauer, Mario Zagallo’dan sonra kupayı hem futbolcu hem de antrenör olarak kazanan ikinci isim oldu. Bununla birlikte hem takım kaptanı hem de antrenör olarak kazanan ilk isim de oluyordu.
16 kırmızı kartla önceki iki dünya kupasının toplamından daha fazla kırmızı kart gösterilen turnuva 2.21 gol ortalaması ile en az gol atılan dünya kupası olmuştu. Bu durum FIFA’nın bir sonraki turnuvadan itibaren 3 puanlı sisteme geçmesine neden oldu.
Bütün bu hikayenin içerisinde benim kupaya dair en canlı anılarım üzerinde İtalya 90 logosu bulunan cırt cırtlı spor ayakkabılarım ve mahalle maçlarında Schilacci ben olacağım diye kavga eden çocuklar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder