World Cup Willie adlı maskotu ile dünya kupaları tarihinde bir maskotu olan ilk turnuvaydı. Turnuvanın başlamasına az bir zaman kala Londra'daki bir sergiden çalınan Jules Rimet kupasını, parkta çalıların arasında bulan Pickles (afacan) isimli bir köpek ise turnuvanın maskotu olan aslandan daha popüler oldu. Yetkililer kupanın bulunamama ihtimaline karşı bir kopyasını çoktan hazır etmişti ama Pickles sayesinde bu kopyanın kullanılmasına gerek kalmadı.
FIFA 1964 yılında Afrika şampiyonunun, Asya ya da Okyanusya şampiyonu ile baraj maçı oynaması yönünde bir karar almıştı. Afrika şampiyonunun kupaya doğrudan katılması gerektiğini düşünen Afrika takımları, bu karar nedeniyle turnuvayı boykot etti. Turnuvaya ilk kez katılan iki takım vardı: Portekiz ve K.Kore. İlk kez katılmalarına rağmen bu iki takımın yolları çeyrek finalde kesişecekti.
Kuzey Kore, grubun son maçında İtalya'yı yenip kupa tarihinde çeyrek finale çıkan ilk Asya takımı oldu. 36 yıl sonra ev sahibi olduğu turnuvada Güney Kore’de İtalya’yı eleyerek çeyrek finalist olacaktı.
Portekiz ise son iki kupanın şampiyonu Brezilya’nın bulunduğu grupta tüm maçlarını kazanarak lider oldu. Brezilya bu grupta Macaristan’ın da gerisinde kalınca, kupa tarihinde son şampiyon olarak geldiği turnuvada ilk turda elenen ilk takım oldu. Turnuvanın yenilerini karşı karşıya getiren çeyrek final maçı ise kupa tarihinin en unutulmaz geri dönüşlerinden birine sahne oldu. Portekiz 3-0 geriden gelip maçı 5-3 kazanırken Eusebio da 4 gol atıyordu. Turnuvanın yıldızlarından olan Portekizli Eısebio, 9 golle gol krallığını da kazanacaktı.
Ev sahibi İngiltere’nin lider tamamladığı ilk gruptaki Fransa Uruguay maçında karşı karşıya gelen, Pablo Forlan ve Jean Djorkaeff'in oğulları Diego Forlan ve Youri Djorkaeff de 2002 dünya kupasında karşı karşıya gelecekti.
İngiltere, Arjantin ve Portekiz’i eleyerek adını finale yazdırırken, Almanya da Uruguay’ı ve Sovyetler Birliğini eleyip finalde İngiltere’nin rakibi oldu. Almanlar’ın normal sürenin son dakikasında bulduğu golle skoru 2-2’ye getirdiği maçın uzatma dakikalarında Hurst’un attığı ve topun çizgiyi geçip geçmediği bugün bile tartışılmaya devam eden gol, turnuvaya damgasını vurdu. Turnuva başlamadan önce milli formayla sadece bir golü bulunan Geoff Hurst, uzatmanın son dakikasında bir gol daha bulup İngiltere’yi şampiyonluğa taşırken kendisi de dünya kupaları tarihinde final maçında hat-trick yapan ilk ve tek oyuncu olmayı başarıyordu.
Dünya Kupası Yazı Dizisi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder